O začátcích Casa Akbal

O začátcích Casa Akbal

Rozhovor sama se sebou. O začátcích Casa Akbal, impulsech a motivaci pro zahájení celé cesty. Pár vět, které Vám Casa Akbal i mě snad trochu přiblíží…

Jaký byl první impuls pro založení Casa Akbal?
Jediný první impuls neexistuje, šlo spíš o jakousi mozaiku jednotlivých podnětů, které se složily do chuti projekt spustit. První z nich byla cesta do Guatemaly v roce 2016 na pracovní stáž. Tam se zrodila nejasná myšlenka v budoucnu mít něco vlastního, navázaného na region Střední Ameriky, který mi tak přirostl k srdci.  
Když jsem si pak o tři roky později zařizovala byt, snažila jsem se sahat po unikátních kouscích od nezávislých tvůrců s filozofií, která mi byla blízká. V případě větších kusů nábytku, například dřevěných, jsem věděla, kde hledat. Ale u menších dekorativních kousků, právě třeba u textilních doplňků, jsem neměla v hlavě zavedené značky na českém trhu, které by nabízely kousky odpovídající mým preferencím jak designově, tak i pozadím výroby a původem. Eticky vyráběné, nadčasové a esteticky zajímavé. V tu chvíli jsem si vzpomněla na ručně tkaný textil z Latinské Ameriky.
No a při další cestě do Střední Ameriky v roce 2020 jsem se už vyloženě koukala po tkalcovských dílnách a zabývala se otázkou možností spolupráce s místními řemeslnými družstvy.
Během covidové doby jsem odbavila různé povinnosti stojící ve frontě a během roku 2021 se konečně dostala k tomu, abych Casa Akbal začala budovat v konkrétních obrysech.
Co mě motivuje k tomu Casa Akbal rozvíjet?
Spolupráce se s řemeslníky a podpora jejich umu. Mám radost z toho, že mám osobní vazby na lidi, kteří jsou mistry ve svém řemeslu, pracují s vášní a já si mohu poslechnout jejich příběhy. Z toho, že partnerství s Casa Akbal je pro ně smysluplné, že svojí troškou přispívám k tomu, že tradiční tkalcovské řemeslo se může nadále rozvíjet a je důstojným živobytím.
 K tomu mi elán dává také to, že v rámci Casa Akbal mohu kloubit nejen svoji vášeň pro designově a eticky vyrobené věci, ale také svůj background, svoje vzdělání.
Co přesně?
Vystudovala jsem jak školu ekonomického směru, tak politologii Latinské Ameriky, kde jsem se zaměřila na společenské postavení středoamerických původních obyvatel. A protože by asi nebylo snadné najít práci, která by tohle kombinovala, a ještě k tomu mě bavila, rozhodla jsem se sama si ji vytvořit
Jaký produkt mě inspiroval k tomu Casa Akbal založit?
Jako prvních jsem si všimla ručně tkaných vlněných koberců z guatemalslých hor, z města Momostenango. Pár z nich mám v nabídce, najdete je jako koberce „Rustic“. Díky nim jsem se začala více zajímat o tkalcovské řemeslo v oblasti, začala si všímat dalších produktů.
Co je rozvíjení Casa Akbal to nejtěžší?
To, že jsem na většinu věcí sama a musím být sama sobě občas takovou roztleskávačkou. Od přírody jsem spíš pragmatik, stojím nohama na zemi a neženu se do velkých rizik. Zejména v náročných začátcích podnikání v sobě tak musím občas záměrně probouzet takové druhé já, to optimistické, které si řekne, že věci budou fajn a má to smysl.
A nejlepší?
Spousta věcí! To, že se každým dnem něco učím. Proces vybírání a objednávání dekorací, koordinace s mými partnery. Rozbalování balíků se zbožím. Pozitivní zpětná vazba na produkty, fotky nebo klidně jen posty na social media. Mám radost za každého sledujícího a samozřejmě z každé jedné objednávky. Pokaždé se mi radostí rozbuší srdce, když nějaká přijde!
Kde Casa Akbal vidím za pár let?
Ideálně v mnoha domácnostech po Evropě! Doufám, že se mi povede projekt rozjet a dále ho rozvíjet. Chci, aby se e-shop stal zavedeným jménem v oblasti udržitelného home decoru. Aby když si někdo bude chtít udělat radost něčím pěkným, měkkým do domácnosti, půjde se mrknout ke mně na e-shop.
Už teď mám v hledáčku další zajímavé produkty, třeba různé deky nebo i polštářky z alpaky z oblasti And. Ale doplňkově i jiné decor kousky než jen textilní, třeba proutěné nebo dřevěné. Nápadů a impulsů je spousta, určitě je na co se těšit!
Pokud byste si chtěli přečíst „opravdový“ rozhovor, kde mě zpovídal někdo jiný, tak vřele doporučuji TADY. Michala z fromomentomoment kladla skvělé otázky a za výsledek jsem moc ráda!

 

Zpět na blog